Хліб – харчовий продукт, що випікається з борошна. До хлібів відносять цілу групу основних продуктів, які виробляються шляхом випікання чи обсмажування. Вихідним матеріалом є тісто, до складу якого входить борошно і вода, які зазвичай додають дріжджі, кисле тісто або хімічний розпушувач тіста. Можливі інші добавки. Зовнішню верхню частину називають скоринкою хліба, внутрішню – м’якушем хліба. Хліб є популярним харчовим продуктом європейців, мешканців Близького Сходу та представників індійських культур.
Як печуть хліб на заводах
Випікання хліба поділяється на такі етапи:
- підготовка сировини до виробництва — перемішування, просіювання борошна, розчинення олії, дріжджів, розчинення солі у воді, підготовка заквасок, замішування опари;
- замішування тіста, його бродіння; < li>формування хлібобулочних виробів — поділювання, округлювання, закочування тіста;
- вистоювання (ферментація), щоб тісто остаточно збільшилося в обсязі (стало пишніше)
випікання; - охолодження;< /li>
- нарізка, упаковка, підготовка до транспортування.